Българка за труса в Италия: Беше страшно


„Усетихме всички трусове. Първият в 3:36 ч. ни събуди, той беше и най-силният, продължи повече от две минути. После имаше няколко по-слаби и час по-късно още един силен – после разбрах, че вторият силен трус е бил 5,4 степен по Рихтер“, разказа за Vesti.bg Надежда Ванкова, която от 13 години живее в Асколи Печено. Градът е на около 40 […]

„Усетихме всички трусове. Първият в 3:36 ч. ни събуди, той беше и най-силният, продължи повече от две минути. После имаше няколко по-слаби и час по-късно още един силен – после разбрах, че вторият силен трус е бил 5,4 степен по Рихтер“, разказа за Vesti.bg Надежда Ванкова, която от 13 години живее в Асколи Печено.

Градът е на около 40 км от епицентъра.

„Изчакахме да свърши първият трус, изчакахме 1-2 минути да дойде тока, облякохме се и излязохме навън. Арекс – мъжът ми, веднага излезе, за да види има ли щети по къщата или наоколо, а аз се чух с роднините и приятелите, за да се уверим взаимно, че сме добре“, споделя за преживяното Надежда.

Надежда се моли и надява да бъдат спасени хората, затрупани от разрушените сгради в селата.

„Имам приятели, които живеят близо до болницата и казват, че от нощес непрекъснато летат линейки, кацат и излитат хеликоптери“, разказа още тя.

Вижте Италия след земетресението в галерията ни

„Беше страшно. Трусът бе толкова силен, че отвори пукнатини в стените, падаха картини и гардероби.

Едва успяхме да излезем навън. Изведох 85-годишната старица, за която се грижа. Главата на жената бе в кръв, след като си удари главата в една от стените“, това разказа друга българка в Италия, пише кърджалийският сайт „Родопи 24“.

Тя живее и работи в малко селце в района град Аматриче, който до голяма степен беше разрушен от земетресението в централната част на страната тази сутрин.

„Излязохме навън по нощници, загърнати единствено с жилетки, които успях да взема. Това ни бе единственото облекло. Цялото селце се събрахме и прекарахме нощта под открито небе“, разказа още българката.

Жената живее от години в Италия и се грижи за възрастни хора.

Кметът на италианския град Аматриче заяви, че силното земетресение в централната част на страната е предизвикало сериозни разрушения в селището, в което живеят около 2 700 души.

По думите на Серджио Пироци под развалините на сградите има затрупани хора, съобщава РИА Новости.

Към момента няма данни за пострадали българи.

Трус с магнитуд от 6,2 по Рихтер с епицентър на 170 км от столицата Рим бе регистрирано в 04:36 ч. българско време. Най-силно засегнати са Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто, съобщава се за 18 жертви, но броят им продължава да расте.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай