Буря чудовище удря САЩ


Мария Генчева | окт 27, 2012 | Коментари 0 Източното крайбрежие на САЩ е в очакване на буря чудовище, която ще удари района в близките 1-2 дни, алармират американските агенции. Няколко щата са вдигнати по тревога, а застрахователните компании вече се подготвят за лавина от искове след преминаването на бурята и огромни щети. „Перфектната буря“ […]

Източното крайбрежие на САЩ е в очакване на буря чудовище, която ще удари района в близките 1-2 дни, алармират американските агенции. Няколко щата са вдигнати по тревога, а застрахователните компании вече се подготвят за лавина от искове след преминаването на бурята и огромни .

„Перфектната буря“ се очаква да удари крайбрежието в понеделник. Тя ще е изключително силна, тъй като е комбинация от няколко бури – ураганът Санди и още две бури, които са се заформили в океана. Трите явления ще се обединят малко преди да ударят крайбрежието. Според специалисти това ще доведе до най-тежката буря в региона от 100 години насам.

Подготовката за лошото време започна няколко дни предварително. Ураганът Санди вече удари Карибите и уби над 40 души и пътят му продължава по източното крайбрежие на САЩ. Експерти прогнозират, че ще има масово спиране на тока, което на места може да продължи седмица. Очакват се и стотици отменени полети. Властите в Ню Йорк обявиха, че ще затворят метрото и ще спрат градския транспорт още преди бурята да е дошла. Бедствено положение е обявено предвателно в пет щата. 45 000 военни са в готовност да помагат в бедстващите райони, ако се наложи.

„Заради големия размер на явлението и бавното му придвижване, бедствието ще е продължително, от сорта на 2-3 дни“, посочва метеорологът Джеймс Франклин от Националния център по ураганите в Маями. „Най-вече се очакват щети от силния вятър, спиране на тока, силни валежи, наводнения“, обяснява той. Според прогнозите на места може да падне до 30 см дъжд. Очакват се и наводнения в по-ниските и особено в крайбрежните райони. По стечение на обстоятелствата бурята идва само 2 дни след пълнолуние, когато приливите са най-големи. Това означава, че щетите ще се увеличат. Близо 30 см сняг пък се очаква в Западна Вирджиния и Охайо. В Ню Йорк има голяма вероятност Манхатън да бъде залят от вода, а властите в мегаполиса обсъждат евакуация на населението.

Все още е рано да се предполага какви ще бъдат щетите от урагана, но според специалисти те ще са по-големи от тези след ургагана Айрин, който удари района през август 2011 г. Тогава загубите за застрахователите бяха оценени на около 6 милиарда долара, а общите щети – за многократно повече. Досега ураганът Санди е нанесъб щети за около 2 млрд. долара в Куба и Бахамите.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай