БСП настоява за изслушване на премиера за „Южен поток“


БСП настоява за изслушване на министър-председателя за състоянието и перспективите за реализация на проекта „Южен поток“. Това заяви председателят на партията Михаил Миков по повод обявеното от руския президент за прекратяване на строежа на газопровода през територията на България при сегашните условия „Премиерът и правителството трябва да предприемат спешни мерки и действия за реализация на този […]

БСП настоява за изслушване на министър-председателя за състоянието и перспективите за реализация на проекта „Южен поток“.

Това заяви председателят на партията Михаил Миков по повод обявеното от руския президент за прекратяване на строежа на газопровода през територията на България при сегашните условия

„Премиерът и правителството трябва да предприемат спешни мерки и действия за реализация на този важен за България проект“,

категоричен бе Миков.

„Готови сме да окажем всякакво съдействие по отношение на план, предложен от министър-председателя и политическите партии, които желаят изграждането на „Южен поток“, посочи председателят на БСП.

По думите му в тази дискусия трябва да се търсят национално отговорните решения.

„Спирането на строителството, заобикалянето на България, е

акт с тежки икономически и социални последици за поколения български граждани“,

отбеляза Миков.

Според него заобикалянето на България се превръща във възлов политически въпрос и то не на това управление.

„Очевидно е, че в този случай ЕК не работеше в интерес на българските граждани и на страните, през които минава проектът“, смята още лидерът на социалистите.

„ЕК не защити интересите на държавите, през които минава проектът, не защити интересите на българските граждани и на гражданите на тези страни“, добави той. „Русия е добра, когато доставя газ по „Северен поток“, и лоша, когато доставя газ по „Южен поток“. Това е позицията на ЕК“, коментира председателят на БСП реакцията на бившия еврокомисар по енергетика Гюнтер Йотингер.

От БСП настояват премиерът да установи контакти с ЕК и с руското правителството.

„Имаме надежди, че това не е финалният акорд, въпреки че сме съвсем близо до него“, коментира зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. Той посочи, че бившият премиер Пламен Орешарски не е успял да устои на „комбинирания натиск от страна на САЩ и на предишния състав на ЕК“.

Миков посочи още, че президентът многократно е заявявал, че желае блокирането на проекта, а служебният кабинет е предприел действия по блокиране на проекта, включително чрез разпореждане на служебния министър Щонов за нереализиране на увеличението на капитала и усвояването на осигурените заемни средства за проектната компания.

„Ако проектът се реализира през Турция, това означава, че се затрудняват действията на „Булгартрансгаз“ и може би нямаме да имаме нужда от нашата газопреносна мрежа“, коментира бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

По думите му това означава да се лишим от приход от приблизително 120 млн. долара годишно.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай