Брансън: „Спейсшип 2“ не е паднал заради експлозия


Британският милиардер Ричард Брансън разкритикува „оскърбителните“ преценки на част от медиите след падането на космическия апарат „Спейсшип 2“ в калифорнийската пустиня, съобщи Франс прес. Според Брансън разследването изключвало тезата за експлозия по време на полет. „Никога досега не бях виждал толкова безотговорни и злонамерени намеци – заяви той. – Това е много оскърбително за онези […]

Британският милиардер Ричард Брансън разкритикува „оскърбителните“ преценки на част от медиите след падането на космическия апарат „Спейсшип 2“ в калифорнийската пустиня, съобщи Франс прес. Според Брансън разследването изключвало тезата за експлозия по време на полет.

„Никога досега не бях виждал толкова безотговорни и злонамерени намеци – заяви той. – Това е много оскърбително за онези 400 инженери, които работят за „Върджин галактик“.

„Спейсшип 2“ падна по време на изпитателен полет в пустинята Мохаве, североизточно от Лос Анджелис, след като се отдели от самолета носител „Уайт найт 2“. При инцидента загина единият пилот – Майкъл Олсбъри, а другият – Питър Сийболд е тежко ранен.

От американското Управление по безопасност на транспорта са започнали разследване.

„Признателен съм на управлението за обясненията му, че резервоарът и двигателят са непокътнати – отбеляза Брансън. – Това показва, че не е имало експлозия, въпреки твърденията на много експерти, че взрив е в основата на инцидента. Ще се постараем това никога повече да не се случва. Няма да извършим нито един друг полет, докато самият аз и членовете на семейството ми не се уверим, че можем да участваме в него. Убеден съм, че голямо бъдеще чака „Върджин галактик“, след като от управлението обяснят какво точно се е случило.“


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай