Бразилия забранява пушенето и на открито


Бразилските власти ще забранят тютюнопушенето на всички обществени места, а съответните правила ще влязат в сила след половин година, обяви министерството на здравеопазването на страната в събота, по време на Световния ден без тютюнев дим, съобщава телевизия Globo. Засега бразилско законодателство забранява пушенето само в затворени пространства. Новите правила означават забрана на тютюнопушенето, включително на […]

Бразилските власти ще забранят тютюнопушенето на всички обществени места, а съответните правила ще влязат в сила след половин година, обяви министерството на здравеопазването на страната в събота, по време на Световния ден без тютюнев дим, съобщава телевизия Globo.

Засега бразилско законодателство забранява пушенето само в затворени пространства. Новите правила означават забрана на тютюнопушенето, включително на открити пространства под покрив (терасите на ресторанта и барове, спирки на обществения транспорт и други подобни обекти).
За привеждане в действие на забраната ще отговаря управлението на търговските обекти. В случай, че пушещите откажат да изпълнят нареждането да изгасят цигарата, представители на администрацията могат да извикат полиция.
Освен това ще бъде напълно забранена реклама на тютюневи изделия, включително на инсталираните по градските улици телевизионни екрани. Единственият начин да се рекламира един продукт е излагането му в местните магазини.
Такива ограничения са въведени в някои щати на страната, включително в Рио де Жанейро и Сао Пауло. На национално равнище обаче това ограничение се въвежда за първи път . Според съобщения в медиита, 25% от 200 милиона бразилци са пушачи. В същото време, според социолозите, почти 90 % от пушачите искат да се откажат от вредния навик. /БГНЕС /


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай