Борисов: Показахме, че с ГЕРБ никой не може да се мери


„Ясно показаха тези резултати, че с ГЕРБ никой не може да се мери. Няма шанс някой да се мери с нас. Въпреки това, на всички всеки ден пожелавам успех“, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ПП ГЕРБ след втория тур на местните избори в страната. „Дефектите в избирателния закон се видяха. При толкова мащабни […]

„Ясно показаха тези резултати, че с ГЕРБ никой не може да се мери. Няма шанс някой да се мери с нас. Въпреки това, на всички всеки ден пожелавам успех“, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ПП ГЕРБ след втория тур на местните избори в страната.

„Дефектите в избирателния закон се видяха. При толкова мащабни избори с толкова много гласувания, няма как да не се получат конфликти. Ясно е, че почти навсякъде всички партии имат някакво представяне в местната власт, затова ми се ще от утре кметовете навсякъде да седнат и да работят, защото има нов програмен период, европейски проекти.

„Изборите потвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили в момента, въпреки голямото ни желание, няма как да се получи, посочи още той и отново се обърна към коалиционните си партньори от Реформаторския блок, които се похвалиха с победа в Плевен.

„За Плевен положих огромни усилия да загубим този град, но го направих – заради толерантността. Не мога да си представя и пази Боже да имам пресконференция, на която да се хваля, че имам един град или половин град. Ние всички кандидатури сме си ги направили, издигнали и подкрепяли.

От тук нататък резултатите не са и важни. За да си запазим държавата стабилна, просто трябва да бъдем по-смирени, по-скромни. Аз се чудя от утре как да продължим да сме така стабилни в тази тежка международна обстановка“, коментира Борисов.

„Вижда се, че освен ДПС, ГЕРБ също е една от гаранциите за българските мюсюлмани. Виждате в съседна Турция какви проблеми имат, в Сирия – какви проблеми имат. Бежанските потоци. Трябва да сме много внимателни с този етнос“, предупреди Борисов.

„Искам малко да се вземат в ръце, защото няма да търпя само да ми се прехвърлят вини заради моята толерантност. Ясно показаха тези резултати, че с ГЕРБ никой не може да се мери, дори няма шанс да се мери, каза още Борисов и продължи: Дали Плевен ще падне, ако бях там. Ако искат да се пробват на парламентарните избори, за да видим – подкрепи ли независим кандидат…“, каза още той.

На въпрос как ще коментира изказване на Найден Зеленогорски, че ГЕРБ е купувала гласове в Плевен, Борисов каза: Зеленогорски да ми се извини. 

„Ако е вярно да покаже хората, ако не да дойде да ми се извини. Ако стои зад думите си да дойде да ми каже кой е. Откъде накъде ще казва такова нещо?“, запита премиерът.

Той подчерта, че ГЕРБ е внесла 6 жалби за купуване на гласове.

„Нека да се радват, но с уважение към нашата радост. Направих всичко възможно в Плевен да не спечели ГЕРБ“, каза още веднъж Борисов.

На въпрос за евентуални промени в кабинета, Борисов отговори, че това ще се обсъжда с основният им коалиционен партньор – Реформаторският блок.

За своите основни опоненти от БСП Борисов каза: „Много ценим БСП, искаме тя да е силна и е. Просто нашите кандидати са по-добри“.

Във връзка с изказване от БСП (бел. ред. преди дни Миков нарече изборите „мръсни), Борисов запита: „Кое им е мръсното на изборите?“ и добави „Бих цитирал бивш голям социалист – президента Георги Първанов”.

Премиерът обясни, че Първанов го е попитал откъде е намерил толкова качествени кметове.

„Те ме подцениха, че нищо не мога да направя и се стигна до този резултат, но той поне призна, че е сгрешил“, допълни Борисов.

Премиерът запита къде е имало проблеми с изборите. „Къде се сбиха, къде имаше дебати? Имаше тук-там по площадите, малко махленство“, каза още Бойко Борисов.

„Резултатите от местните избори показаха, че излъчен от ГЕРБ кандидат има по-добри шансове“, допълни той.

Запитан отново за президентските избори Борисов отвърна: От както съм човек ме питат кога ще ставам президент. За мен е по-важно да не съм разединител на нацията.

Премиерът смята, че най-логично е ГЕРБ да излъчи кандидат за „Дондуков“ 2 и този кандидат да бъде подкрепен от коалиционните партньори. Борисов дори отбеляза, че е готов на вътрешни избори.

Запитан за нарушенията на изборите, недействителните бюлетини и многото сгрешени бюлетини, предимно заради преференцията, Борисов отвърна: „Много нелеп въпрос. Ние се смяхме на БСП с феномена „15/15”, но се случи и на нас“.

От 5181 общински съветници в цялата страна, 1727 са на ГЕРБ, пък отчете председателят на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов.

„Една трета от всички общински съветници в страната са от ПП ГЕРБ“, обобщи данните той.

„Ние заложихме да имаме над 100 кметове. От общо 265 общини ГЕРБ има 129 кметове. Очакваме резултати от още две места, така че може би ще станат 130. Националният предизборен щаб си изпълни ангажимента“, каза още Цветанов.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай