Богатите крият от данъци $ 32 трилиона


Най-богатите хора в света са скрили от данъци между 21 и 32 трилиона долара, които се намират в офшорни зони, съобщи Би Би Си. Данните са от доклад на икономиста Джеймс Хенри, който в проучването си е използвал информация от Банката за международни разплащания, МВФ, Световната банка и националните правителства. Скритото богатство е колкото икономиките […]

Най-богатите хора в света са скрили от между 21 и 32 трилиона долара, които се намират в офшорни зони, съобщи Би Би Си. Данните са от доклад на икономиста Джеймс Хенри, който в проучването си е използвал информация от Банката за международни разплащания, МВФ, Световната банка и националните правителства.

Скритото е колкото икономиките на Япония и САЩ, взети заедно.Освен това, тези изчисления са само предполагаеми и предположенията са консервативни, уточнява авторът на доклада.

Най-малко 21 трилиона са само финансовите , намиращи се в банкови и инвестиционни сметки в офшорни зони, смятани за данъчен рай. Те са преведени там чрез различни трикове в частното и инвестиционното банкиране и счетоводството. В това число не са включени други , които също може потенциално да са били „спасени” от данъци, като луксозни жилища, автомобили, лодки, ценни метали и др.

„Загубените приходи от данъци са огромни. Те са достатъчно големи, за да променят значително финансите на много страни.”, коментира икономистът Джеймс Хенри.

„От друга страна, това проучване е една наистина добра новина. Светът току що откри огромен запас от финансово богатство, което може да допринесе за решаването на най-належащите глобални проблеми в момента”, обяснява още икономистът.

От доклада става ясно още, че трите банки, притежаващи най-много активи в офшорни зони, са Ю Би Ес, „Креди Суис” и „Голдман Сакс”. Притежателите на тези скрити активи са по-малко от 1 милион души, като 9,8 трилиона от общата скрита сума принадлежат на по-малко от 100 000 души.

Ако тези пари са вложени с доходност от 3 % на година и този доход се облага с 30 % данък, приходите за икономиката бипа били 190 – 280 милиарда долара на година.


Отбелязано с:  

Коментирай