БНБ: Опити за дестабилизация на банки без основание


„БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака […]

„БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания.

От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.“

Това пише Българската народна банка в официално съобщение на сайта си.

БНБ заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани. Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Определено имаме установени опити, злонамерени, целенасочени да се дестабилизира банковата система

и от вчера се провежда разследване в тази посока. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани sms-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, добави вътрешният министър.

От проведените разговори вчера и днес включително – финансовата система на страната е стабилна и няма абсолютно никакви причини за опасения у хората, включително в момента и оценката отвън е много добра, каза Йовчев.

Той посочи, че държавата разполага и с ресурси, и с инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност, че ще проведем разследването до край и тези, които се занимават с такава дейност, ще получат заслуженото, добави вътрешният министър.

По думите му, става въпрос за изключително тежко престъпление и „хората, които в момента са ангажирани с такава дейност, ще понесат тежко наказание.“


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай