Близо 40 души са арестувани в Москва по време на протест


Близо 40 души бяха арестувани в Москва при протестна акция в подкрепа на главната руска опозиционна телевизия „Дожд“ (Дъжд), която обяви, че е застрашена от закриване, предаде Франс прес. Близо 150 души се събраха на Манежния площад в центъра на Москва близо до Кремъл, за участие в акция, чиято подкрепа се изразяваше в стоене прав […]

Близо 40 души бяха арестувани в Москва при протестна акция в подкрепа на главната руска опозиционна телевизия „Дожд“ (Дъжд), която обяви, че е застрашена от закриване, предаде Франс прес.

Близо 150 души се събраха на Манежния площад в центъра на Москва близо до Кремъл, за участие в акция, чиято подкрепа се изразяваше в стоене прав под чадър. Когато демонстрантите започнаха да отварят чадърите си обаче полицията се намеси, защото акцията не е разрешена. Близо 40 души бяха задържани.

Телевизия „Дожд“ обяви, че е застрашена от закриване заради решението на основните кабелни оператори да спрат да я излъчват.

Според телевизията това е предизвикано от независимата й програмна политика.

Телевизията е обект на остри критики след като попита своите зрители и посетители в интернет сайта си дали не е трябвало съветските власти да предадат Ленинград (днешен Санкт Петербург) на нацистка Германия, „за да спасят стотици хиляди животи“.

Предизвикалият скандал въпрос бе публикуван по повод 70-годишнината от края на обсадата на Ленинград, продължила от септември 1941 до януари 1944 г. По време на обсадата градът губи две трети от населението си поради глад, студ, изтощение и нацистките бомбардировки.

Въпросът бе изтеглен от сайта на телевизията скоро след публикуването му, а ръководството на „Дожд“ поднесе извинения. Редица кабелни оператори обаче заявиха, че премахват тази телевизия от пакета си.

За разлика от повечето руски електронни медии, телевизия „Дожд“ дава широко пространство за изразяване на критиците на руските власти. Тя широко отразяваше безпрецедентното протестно движение срещу Владимир Путин през 2012 г. и освобождаването на музикантките от пънк групата „Пуси райът“. За две години телевизията увеличи публиката си 10 пъти, отбелязва АФП.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай