Близо 2000 бебета у нас са изоставени през 2014 г.


„Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година”, каза по Нова ТВ зам.-министърът на младежта и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. „Проблемите в образованието и ранното отпадане на децата от училище са част от причините за отказване от рожбата. Бедност, нежелана бременност са други причини. Нека да […]

„Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година”, каза по Нова ТВ зам.-министърът на младежта и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

„Проблемите в образованието и ранното отпадане на децата от училище са част от причините за отказване от рожбата. Бедност, нежелана бременност са други причини. Нека да не бъдем като линейки – да се отзоваваме при свършен факт.

Трябва да имаме здравни медиатори, които да работят на терен”, категоричен бе Каменов.

„Честа практика в родилните отделения е ромски майки да изоставят бебета си под предлог, че отиват да гледат другите си деца и затова оставят новороденото”, казва психолога Елка Налбантова.

Според нея в махалите трябва да има и по-сериозно медицинско присъствие, тъй като голяма част от майките споделят, че бременността им не е проследявана от лекар.

Тя иска социалните помощи да са обвързани с образованието на децата и грижите за самите деца.

Започнали сме реформата, но сме съвсем в началото, изтъкна тя. 8 дома за бебета предстои да бъдат закрити през тази година.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай