Близо милион бразилци участваха в протести срещу Русеф


Почти един милион души се включиха днес в демонстрации в редица градове на Бразилия, като протестираха срещу корупцията, икономическите трудности и повишаването на цените и настояха за импийчмънт на президентът Дилма Русеф, съобщиха световните агенции. Участниците в антиправителствените митинги протестираха срещу значителната според тях корупция във властта. Демонстрациите бяха мирни, но на някои места протестиращите […]

Почти един милион души се включиха днес в демонстрации в редица градове на Бразилия, като протестираха срещу корупцията, икономическите трудности и повишаването на цените и настояха за импийчмънт на президентът Дилма Русеф, съобщиха световните агенции.

Участниците в антиправителствените митинги протестираха срещу значителната според тях корупция във властта.

Демонстрациите бяха мирни, но на някои места протестиращите открито призоваха за военен преврат за разпускане на правителството.

В най-многолюдния бразилски град Сао Пауло над 500 000 души се включиха в протестни действия.

Хиляди хора се събраха на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, а в столицата Бразилия демонстранти, които развяваха знамена и носеха плакати с надписи „Импийчмънт за Русеф!“ и „Корупция: колко дълго още ще сте тук“, участваха в шествие до сградата на парламента.

Русеф, която започна втори четиригодишен мандат през януари, е подложена на критики заради намиращата се в застой бразилска икономика, повишаването на цените на енергията и корупционния скандал с държавната нефтена компания „Петробраз“.

Прокуратурата, според която скандалът с „Петробраз“ е най-големият случай на корупция, разкриван в Бразилия, разследва десетки конгресмени и настоящи и бивши висши служители по подозрение за участие в схема с подкупи.

Самата Русеф не е замесена, но демонстрантите казват, че корупцията е широко разпространена в бразилската политика, и настояват за изгонване буквално на цялата политическа класа.

Днес е символична дата, отбелязваща 30-годишнината от възстановяването на демокрацията в Бразилия след диктатура, продължила повече от две десетилетия.


VESTI.bg

Коментирай