Бил Гейтс предрекъл точно Siri, Wikipedia и YouTube преди 25 години


Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс се оказа пророк в областта на технологиите. Оказва се, че в далечната 1987 година той точно е предрекъл технологиите и устройствата, които използваме днес, пише в. „Дейли мейл“. В интервю преди 25 години Гейтс предрича, че 20 години по-късно, тоест към 2007 г., ще има LCD телевизори, гласово разпознаване като […]

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс се оказа пророк в областта на технологиите. Оказва се, че в далечната 1987 година той точно е предрекъл технологиите и устройствата, които използваме днес, пише в. „Дейли мейл“.

В интервю преди 25 години Гейтс предрича, че 20 години по-късно, тоест към 2007 г., ще има LCD телевизори, гласово разпознаване като асистента Siri за iPhone и сайтове като Wikipedia и Youtube и разплащания без употребата на карти. Ироничното в случая е, че повечето от тези са създадени от конкуренти на компанията на Гейтс „Майкрософт“. Все пак не може да се отрече и надмощието на „Майкрософт“ в операционните системи до днешни дни.

През 1987 г. тепърва стартира, но Гейтс успява да погледне в далечното бъдеще и да даде вярна прогноза. „След 20 години ще живеем в Информационната ера, със сигурност. Мечтата да имаме световна база данни под пръстите си ще стане реалност“, разсъждава Гейтс. Визията му днес е изпълнена със свободната енциклопедия Wikipedia и много други масиви от информация, достъпни в . „Ще можете дори да си направите видео шоу и да се поставите в него. Ако днес искате да направите кадър с плаж и вълни, ще трябва да го заснемете. След 20 години  ще можете сами да създавате образи и сцени“, казва още Гейтс. Днешните технологии за монтаж и компютърна анимация напълно потвърждават думите му.

Гейтс успява да предскаже и днешните високотехнологични джаджи за персонална употреба като iPad и iPhone. „Представете си, че си стоите вкъщи. Имате много библиотеки със снимки и картини, на които може да се съдържа най-доброто от световното изобразително изкуство. Ще имате много евтини с плосък екран из къщата си, които ще са с висока резолюция и ще можете да разглеждате произведенията все едно гледате оригинала. Ще бъде толкова реалистично“, прогнозира Гейтс, отново съвсем правилно.

По същия начин той предсказва и технологията на Apple – Siri, която представлява изкуствен интелект, работещ с гласови команди. „Ще имаме сериозно гласово разпознаваме. Очаквам, че ще се събуждам и ще казвам „Покажи ми някои хубави творби на Да Винчи“ и дисплея с висока резолюция на тавана ми ще ми прожектира каквото искам да видя, или пък ще пуска определена музика или видео“, обяснява основателят на „Майкрософт“. Точно това прави Siri днес, макар не на дисплей на тавана, а на този на iPhone.

Друго предсказание на Гейтс е, че за две десетилетия ще изчезнат някои от ежедневните вещи на хората и ще бъдат заменени от други. Така например употребата на банкови карти намалява за сметка на разплащанията по интернет и телефон.


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай