Берлин преразглежда стратегията си за сигурност


Германия ще преразгледа стратегията си за сигурност през близките години в отговор на опитите на Русия да използва „силова политика и военна сила“ за налагане на интересите си, заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. „Руските действия в Украйна из основи променят архитектурата на сигурността в Европа“, каза тя, откривайки дискусия […]

Германия ще преразгледа стратегията си за сигурност през близките години в отговор на опитите на Русия да използва „силова политика и военна сила“ за налагане на интересите си, заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

„Руските действия в Украйна из основи променят архитектурата на сигурността в Европа“,

каза тя, откривайки дискусия за новата стратегия за сигурност, която трябва да бъде очертана в „Бяла книга“, планирана за публикуване следващата година. В нея ще бъдат детайлизирани главните принципи, залягащи в германската политика за години напред.

„Новата политика на Кремъл започна дълго преди кризата в Украйна и ще ни ангажира още много, много дълго време“, каза Лайен.

Според новата стратегия германската армия занапред ще се фокусира не само върху далечни задгранични мисии, например в Афганистан, но ще бъде

по-силно ангажирана в укрепването на отбраната на НАТО.

Германия вече работи активно за засилването на натовското присъствие в Източна Европа. Новите принципи, които ще наследят предишната „Бяла книга“ от 2006 г., ще отчитат и други промени, като въздигането на екстремистката групировка „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), Арабската пролет, климатичните промени и кибератаките, каза военната министърка.

Освен това германското външно министерство ще инвестира милиони евро в създаването на нов институт за изучаване на постсъветските държави.


VESTI.bg

Коментирай