Без забавяне в отварянето на посолствата на САЩ и Куба


САЩ и Куба започнаха исторически разговори за откриване на посолства, предаде Франс прес. Днес е вторият ден от историческите преговори между двете страни в Хавана, започнали вчера с обсъждане на въпроса за имиграцията. Темата, която поражда най-голям интерес в тези разговори, обаче е за размяна на посланици, което ще бележи официално възобновяване на двустранните отношения, […]

САЩ и Куба започнаха исторически разговори за откриване на посолства, предаде Франс прес. Днес е вторият ден от историческите преговори между двете страни в Хавана, започнали вчера с обсъждане на въпроса за имиграцията.

Темата, която поражда най-голям интерес в тези разговори, обаче е за размяна на посланици, което ще бележи официално възобновяване на двустранните отношения, които бяха замразени през 1961 г.

По-късно стана ясно, че не се предвижда никакво забавяне в отварянето на посолства в двете страни.

Те обаче ще се срещнат отново в скоро време, за да разгледат въпроса.

Заместник-държавният секретар на САЩ Робърта Джейкъбсън Заместник-държавният секретар на САЩ Робърта Джейкъбсън Източник: ЕПА/БГНЕС

„Не мога да кажа кога точно ще се случи отварянето на посолствата. Ние всички работим по тези въпроси толкова бързо, колкото можем, и ще го правим докато успеем да решим всички практически въпроси“, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Робърта Джейкъбсън след края на среща, посветена на този въпрос.

Тя е първият американски дипломат от такъв ранг, посетил комунистическия остров, от 1980 година.

От своя страна ръководителката на кубинския преговорен екип и началник на дирекцията на кубинското министерство на външните работи за Северна Америка, Хосефина Видал, заяви че страните ще се срещнат отново скоро. Остава да се уточни датата.

„Не мога да ви кажа дали след тази среща ще бъдат необходими и други“, добави тя.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай