“Ауди” пусна автомобил на синтетичен метан – Блиц


“Ауди” представи газова версия на хетчбека A3 Sportback под името g-tron, която работи на синтетичен метан. Автомобилът е част от проекта на германската марка по пускане на собствен завод във Верлте, където се произвежда газ за именно такива модели. В компанията това гориво се нарича e-gas. То се прави от електричество от възобновяеми източници на […]


“Ауди” представи газова версия на хетчбека A3 Sportback под името g-tron, която работи на синтетичен метан. Автомобилът е част от проекта на германската марка по пускане на собствен завод във Верлте, където се произвежда газ за именно такива модели. В компанията това гориво се нарича e-gas.

То се прави от електричество от възобновяеми източници на енергия. В резултат на реакция се отделя водород и кислород, а от смесването на последния с въглероден диоксид се получава въпросният синтетичен метан.

Химическият състав на полученото гориво напълно съответства на този природния газ. Така че хечбекът може да бъде зареждан и с двете. От компанията са решили да заредят с e-gas 1500 екземпляра от A3 g-tron, като всеки от тях трябва да измине тестово годишно по 15 000 км.

Хечбекът на газ е обзаведен с модернизирания 1.4 TFSI, чиято цилиндрова глава е доработена. Моторът развива макс. мощност 110 к.с. и макс. въртящ момент от 200 Нм. От 0 до 100 км/ч този автомобил ускорява за 11,0 сек. Макс. скорост е 190 км/ч. Разходът е 3,5 кг газ на 100 км. Нивото на вредните емисии е 95 г/км.

Автономността на газ е 400 км, а на бензин моделът може да измине още 900 км. Електрониката автоматична превключва на бензин, когато налягането в резевоарите за газ падне до 10 бара.

Газът се съхранява в два резервоара под пода на багажника, като всеки от тях поема по 7 кг от горивото под налягане от 200 бара. Общата им маса е с 27 кг по-малко от тази на обикновените резервоари за бензин. /БЛИЦ


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай