Археолози откриха гроба на съпруга на фараон


Чешки археолози откриха в Египет гроба на неизвестна досега съпруга на фараон – Кхант Каус III, който бил от Петата династия и властвал преди 4500 години, съобщава Франс прес. Екипът на Мирослав Барта открил гробното място по време на разкопки югозападно от Кайро в археологическия комплекс Абу Сир, включващ няколко пирамиди на фараони от Петата […]

Чешки археолози откриха в Египет гроба на неизвестна досега съпруга на фараон – Кхант Каус III, който бил от Петата династия и властвал преди 4500 години, съобщава Франс прес.

Екипът на Мирослав Барта открил гробното място по време на разкопки югозападно от Кайро в археологическия комплекс Абу Сир, включващ няколко пирамиди на фараони от Петата династия, управлявала Горен Египет 2500 години преди Христа.

Находката ще позволи на учените да разяснят някои интересни аспекти от живота на кралските особи, които заедно с тези от Четвъртата династия започват строежа на първите пирамиди.

Погребението на съпругата на фараона датира от периода 2494-2345 г. пр. Хр. То се е състояло в погребалния комплекс на фараона Неферефре. В гроба били намерени предмети от всекидневието от тази епоха, както и стенни надписи, оставени от майсторите.

Благодарение на тях учените разчели името на съпругата на фараона – Кентакавес (Khentakawess), пише Би Би Си.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай