Арестуваха Навални и над 130 души заради протест


Руският опозиционер Алексей Навални и над 130 души бяха задържани в Москва заради неразрешена демонстрация в подкрепа на Навални, предаде АФП. По-рано днес московски съд осъди Навални на три години и половина затвор условно за измама, а брат му Олег получи същата присъда, но ефективна. След произнасяне на решението на съда опозиционерът призова поддръжниците си […]

Руският опозиционер Алексей Навални и над 130 души бяха задържани в Москва заради неразрешена демонстрация в подкрепа на Навални, предаде АФП.

По-рано днес московски съд осъди Навални на три години и половина затвор условно за измама, а брат му Олег получи същата присъда, но ефективна.

След произнасяне на решението на съда опозиционерът призова поддръжниците си да демонстрират в негова подкрепа в столицата.

Тази вечер той наруши мярката си задържане под стража и напусна дома си, за да се отправи за мястото на протеста.

Навални беше задържан от полицията преди да пристигне на демонстрацията, съобщава руска независима телевизия, цитирана от АФП.

Арестът бе излъчен директно по телевизионния канал „Дожд“.

„Да, домашният ми арест продължава да е в сила, но

днес прекалено много ми се иска да съм с вас.

Затова и аз отивам на демонстрацията“ на Манежния площад до Кремъл, написа Навални в „Туитър“.

Кметството на Москва предупреди, че полицията ще възпре всякакви неразрешени прояви. Когато Навални напусна дома си, Федералната служба по изпълнение на наказанията установи нарушение на режима на задържане под домашен арест и уведоми съда, съобщи представителката на ведомството Кристина Белоусова, цитирана от ТАСС.

След ареста си, от полицейската колата, Навални успя да прати туит, който гласеше: „Не успях да стигна на Манежния площад, но това не означава, че вие няма да го направите. Призовавам онези, които вече са на площада да не си отиват, защото полицията няма да може да арестува всички там“.

На площада се събраха няколко хиляди привърженици на руския опозиционер. Те скандираха:

„Ние сме силата и няма да ни арестуват“,

допълва АП. Полицията ги призова да се разпръснат, но после пристъпи към задържането на протестиращите.

На Манежния площад имаше стотина полицаи и десетки служители на специалните сили. Температурите там са от минус 15 градуса по Целзий, допълва АФП.

Навални ще бъде съпроводен от полицията до дома си, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на вътрешните работи.

Според опозиционера и неговите привърженици присъдата срещу него е политическа саморазправа с противник на руския президент Владимир Путин.

ЕС също обяви, че решението на руски съд да осъди Алексей Навални и брат му за измама „изглежда

политически мотивирано“.

„Обвиненията към тях не бяха подкрепени с доказателства по време на процеса. Освен няколко предварително подбрани представители, на медиите не бе разрешено нито на обществеността, нито на международните наблюдатели да присъстват в съдебната зала за четенето на присъдата“, се казва в изявление на говорителката на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини – Мая Кочиянчич.

„ЕС подчертава, че е важно съдебните решения да са свободни от всякаква политическа намеса, да са независими и да съблюдават правовата държава“, заяви Кочиянчич. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай