Антибиотиците могат да са заплаха за здравето ни


„Антибиотичната резистентност е национална заплаха“, каза националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Здравей, България“. Проф. Кантарджиев обясни, че всяка инфекция се лекува с антибиотик, но с неправилна и прекомерна консумация на антибиотици, те стават неефективни. Опасността е с глобално значение, защото ако българите спазват правилата за употреба на антибиотиците и не ги взимат без […]

„Антибиотичната резистентност е национална заплаха“, каза националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Здравей, България“.

Проф. Кантарджиев обясни, че всяка инфекция се лекува с антибиотик, но с неправилна и прекомерна консумация на антибиотици, те стават неефективни.

Опасността е с глобално значение, защото ако българите спазват правилата за употреба на антибиотиците и не ги взимат без лекарско предписание, те продължават да са застрашени, защото ако дойде турист от държава, където това не се спазва,

има опасност той да пренесе резистенстни микроби, които не са убиваеми от антибиотиците.

В Европейския съюз за последните 10 години по-голямо количество антибиотици се дават на животните, отколкото на болните, затова животните също се превръщат в източник на неубиваеми микроби, заяви проф. Кантарджиев.

Ако не се вземат мерки за правилната употреба на антибиотиците и резистентността на микробите продължава да расте, след години, от липса на антибиотично лечение ще умират много повече хора, отколкото от ракови болести, предупреди експертът.

До 2050 г. 10 млн. души ще умират от лечими днес неща, а икономическите загуби са около 100 трилиона долара.

Проф. Кантарджиев съветва, да не приемаме антибиотици без лекарска препоръка и да бъдем внимателни, когато ги употребяваме.

По повод глобалния проблем с резистентността на антибиотиците, Световната здравна организация (СЗО) обявява тази седмица за Световна седмица на правилната употреба с антибиотиците.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай