Ана Моура представя в София албум на десетилетието


Тя е първата португалска изпълнителка с концерт в легендарната зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк още през 2004. Пее No Expectations в дует с Мик Джагър, за когото казват, че е напълно зашеметен при срещата им. Принс тайно посещава нейн концерт в Париж през 2009 , след който я кани да записват заедно. Има съвместни изпълнения с Лени […]

Тя е първата португалска изпълнителка с концерт в легендарната зала „Карнеги хол“ в Ню Йорк още през 2004. Пее No Expectations в дует с Мик Джагър, за когото казват, че е напълно зашеметен при срещата им. Принс тайно посещава нейн концерт в Париж през 2009 , след който я кани да записват заедно. Има съвместни изпълнения с Лени Кравиц и Браян Адамс през 2014 и 2015 г. Албумът, който ще представи в България, току-що стана най-продаваният  албум на десетилетието, с пет пъти платинен статус.  Продуцент е Хърби Хенкок. През юни 2015 г. Ана посети Българиа, заедно с президента на Португалия.

Концертът на Ана Моура в София е на 29 октомври в зала 1 на НДК и, ако се съди по предишните й гостувания у нас – в зала „България“ преди 5 години и на джаз феста в Банско, обещава едно незабравимо преживяване – топъл, кадифен глас, повече от приятна музика и музиканти от световна класа.

Певицата, която измести от класациите популярната и у нас Мариза, пристига тук с голям състав и фадо продукция, каквато до сега българските любители на този стил не са гледали, обещават организаторите от „БГ саунд стейдж“.

Последният диск на звездата – Desfado, заслужено бе обявен за

най-добрия португалски албум и бестселър на десетилетието

след като от него бяха продадени стотици хиляди копия и 45 последователни седмици бе на върха на португалския топ, стигна дори до първото място на World Music в Англия, Испания и САЩ.

Desfado събира някои от най-добрите композитори в  момента. В записите участват легендарни имена като джаз пианистът Хърби Хенкок и саксофонистът на Ролинг Стоунс – Тим Райс. Вярна на себе си, певицата поднася традиционната музика на Португалия със съвременни средства. Целта й е да печели сърцата на младата публика и тя я постига с огромен успех. Турнето за популяризиране на албума й минава с над 300 концерта през всички големи национални и световни сцени. 

Ана Моура Ана Моура

Ана Моура е родена в Сантарем – един от историческите центрове на Португалия и идеално място, за да оцениш и обикнеш фадото. Още от малка изпитва влечение към музиката и тъй като израства в музикално семейство фадото става част от нейното детство. Кариерата й започва във фадо къщата Senhor do Vinho, където е открита от Мария де Фе. Нейн продуцент става Хорхе Фернандо, който й помага при издаването на първия и втория й албум Guarda-me a vida na mão и Aconteceu.

Ана бързо постига огромен успех в Европа, а албумите й – платинен статус.

Международната й кариера започва в една от най-престижните зали в Америка

Town Hall при абсолютно разпродадена зала и издаване на албумите й на американския пазар. През 2004 г. Анна Моура е поканена в престижната „Карнеги хол“ в Ню Йорк и става първата португалска фадо изпълнителка, концертирала в легендарната зала. Благодарение на невероятния й международен успех и нарастващата й популярност в Холандия. Ана е поканена и в известната зала Concertgebouw в Амстердам. Номинирана е за най-престижната награди за World Music – Edison Awards.

Когато Мик Джагър посещава фадо къщата в Лисабон, където пее Анна Моура, той буквално капитулира пред

„божествения силует, пленителни очи и чувствен глас”

на португалската певица. Веднага я кани да вземе участие в проекта The Rolling Stones Project vol 1, с който обикалят Япония, Америка и Европа. Те записват две съвместни изпълнения – No Exepectations и Brown Sugar, които превземат класациите.

През 2007 г. Моура издава албума си Para Alem da Saudade, който е двойно платинен. В него изпълнява традиционните Fado Blanc и Fado Azenha, както и нови песни на един от най-известните португалски текстописци -Фаусто. В своята версия на песента „Бранко негро”, изпята преди това от фадо кралицата Амалия Родригеш, Анна Моура добавя езика на днешния ден – суингиращ бас и китаристи, които интерпретират перкусионно. Защото, както казва тя „днес фадото е за всеки – и текстовете и музиката трябва да са свързани с младото поколение”.

Тя има честта да пее заедно с много известни имена, между които и гениалният Принс. Записва заедно с китариста на Стиви Уондър и Марвин Гей – Дийн Паркс.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай