Американското правителство взема $ 5,75 млрд. от акции на AIG


Мария Генчева | авг 08, 2012 | Коментари 0 Последната продажба на акции на застрахователния гигант AIG, обявена от американското финансово министерство преди дни, ще донесе в хазната общо 5,75 милиарда долара, съобщават американските медии. Първоначално се очакваше приходите да са около 4,5 милиарда долара. По-късно обаче правителството обяви, че ще предложи 163,9 милиона акции […]

Последната на застрахователния гигант , обявена от американското финансово министерство преди дни, ще донесе в хазната общо 5,75 милиарда долара, съобщават американските медии.

Първоначално се очакваше приходите да са около 4,5 милиарда долара. По-късно обаче правителството обяви, че ще предложи 163,9 милиона акции по 30,5 долара на акция, като очаква да получи общо около 5 милиарда от продажбата. AIG вече обяви, че ще изкупи повечето от тях за общо 3 милиарда долара.

Накрая се оказа, че и банките посредници в продажбата ще се възползват от правото си да изкупят за себе си допълнителни дялове от правителството за общо 750 милиона долара.

Това е четвъртото подобно предлагане от национализацията на компанията и третото за тази година. След продажбата правителството ще намали участието си в компанията, която национализира след кризата през 2008 г., от 61 % на 53 %. В ръцете на държавата остават около 871,1 милиона акции на обща стойност около 24,2 милиарда долара.

Национализацията на AIG бе част от мащабната програма на правителството за спасяване на големи компании и от фалит по време на кризата през 2008 г. В програмата бяха налети 416 милиарда долара, от които 83 % вече са възстановени. Според анализатори правителството накрая ще излезе на печалба от тази програма.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай