Ал-Сиси: ИД не е свалила самолета, това е „пропаганда”


Президентът на Египет Абдул Фатах ал-Сиси обяви претенциите на терористичната организация „Ислямска държава”, че е отговорна за падането на руския самолет над Синай като „пропаганда”. Пред Би Би Си Ал-Сиси обяви, че е твърде рано да се каже каква е причината за катастрофата. Интерфакс съобщи, че екипажът на разбилия се А-321 до момента на катастрофата […]

Президентът на Египет Абдул Фатах ал-Сиси обяви претенциите на терористичната организация „Ислямска държава”, че е отговорна за падането на руския самолет над Синай като „пропаганда”.

Пред Би Би Си Ал-Сиси обяви, че е твърде рано да се каже каква е причината за катастрофата.

Интерфакс съобщи, че

екипажът на разбилия се А-321 до момента на катастрофата не е имал данни за неизправности на борда.

Агенцията цитира информиран източни в Кайро.

„От записите на разговорите на екипажа с диспечерите се разбира, че 4 минути преди изчезването на самолета от радарите положението на борда е оставало нормално. Екипажът водел обичайни разговори с диспечерите, нищо не сочи към проблеми на борда и екипажът не докладва за такива”, каза източникът.

Той съобщава още, че „моментът на

изчезването на авиолайнера от екраните на радарите се предшества от нехарактерни за нормален полет звуци”.

Екипажът не е подавал сигнал за бедствие, повтаря източникът.

„От записите може да се съди, че извънредната ситуация на борда е възникнала внезапно и е била неочаквана за екипажа, като пилотите не са успели да подадат сигнал за бедствие”, добавя той.

Междувременно руската информационна агенця ТАСС цитира експерти,

разследващи катастрофата на руския самолет в събота над Синай, които са открили на местопроизшествието елементи, които не са част от конструкцията на еърбъса.

Елементите са изпратени за експертиза. Агенцията отбелязва, че данните не са потвърдени официално.

До момента в Санкт Петербург са доставени 140 тела и над 100 части от тела на загинали пътници. Разпознати са 9 тела.

От авиокомпанията, собственост на самолета

„Когалимавиа”, в понеделник обвиниха „външно влияние” за инцидента.

Но ръководителят на Федералната авиационна агенция на Русия Александър Нерадко каза, че такова твърдение идва преждевременно и „не се основава на никакви твърди факти”.

Самолетът на руската авиокомпания „Когалимавиа”, изпълняващ полет по маршрута Шарм ел Шейх – Санкт Петербург, падна от над 9000 м височина в пустинята в Северен Синай около половин час след излитането си. Загинаха всичките 224 души на борда.

Тази сутрин руската авиокомпания „Аерофлот” заменила самолет А-321 по маршрута Москва – Санкт Петербург заради технически проблеми,

съобщи ТАСС, цитирайки източник от летище Шереметиево.

При пуска на двигателите в самолета била констатирана техническа неизправност и той не успял да потегли. Пътниците били свалени и самолетът бил заменен с друг.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай