Ако Австрия затвори граници за бежанци, и Сърбия затваря


Ако Австрия затвори границите си за бежанци и мигранти, Сърбия ще бъде принудена да направи същото. Това каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и добави, че неговата страна „до момента е имала честен и конструктивен подход към този въпрос, за което е получила хвалебствия от целия свят“. „Миналата година през територията […]

Ако Австрия затвори границите си за бежанци и мигранти, Сърбия ще бъде принудена да направи същото.

Това каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и добави, че неговата страна „до момента е имала честен и конструктивен подход към този въпрос, за което е получила хвалебствия от целия свят“.

„Миналата година през територията на Сърбия минаха 600 хил. мигранти. Притеснени сме от липсата на единна позиция на ЕС, както и от неяснотата какво да се прави в бъдеще. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация“, каза още Дачич пред „Дойче веле“.

„Поведението на Сърбия ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. Балкански път“, поясни Дачич.

и припомни предупреждението на австрийския външен министър Себастиян Курц, че властите във Виена ще приемат до 37 500 мигранти.

„С една дума трябва да видим какво възнамерява да направи Австрия – дали ще затвори границите си. След това дали същото ще направят Словения и Хърватия.

В такъв случай Сърбия ще бъде принудена просто да затвори границата си, защото ние нямаме възможност да приемем толкова много хора“, подчерта Ивица Дачич.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай