Азиатските застрахователи усилено наемат персонал


Забавеният икономически растеж в по-голямата част от Азия не успя да провали плановете за експанзия на застрахователните компании в региона, въпреки че останалата част от финансовата индустрия масово съкращава работни места, се посочва в анализ на Ройтерс. Докато банките и финансовите посредници се опитват да съкратят разходите и персонала заради пониженото корпоративно доверие и намалелия […]

Забавеният икономически растеж в по-голямата част от Азия не успя да провали плановете за експанзия на застрахователните компании в региона, въпреки че останалата част от финансовата индустрия масово съкращава работни места, се посочва в анализ на Ройтерс.

Докато банките и финансовите посредници се опитват да съкратят разходите и персонала заради пониженото корпоративно доверие и намалелия обем на сделките, застрахователите се възползват от увеличаващото се лично богатство в региона. Икономическият растеж и растящите заплати, комбинирани с високата норма на спестяване, създават плодородна почва за повече финансови услуги, като банкиране на дребно и застраховане.

„Преди хората да влязат в средната класа, те не могат да си позволят да купуват нашите продукти”, обясни Робърт Кук, вицепрезидент и генерален мениджър за Азия на компанията Manulife Financial Corp на инвеститорска конференция в Хонконг.

Manulife Financial Corp е сред няколко големи , които планират да увеличат персонала си в Азия. Между тях са още AIA Group Ltd, Zurich Insurance Group, RSA Insurance Group, Direct Asia и Swiss Re.

Проучване в 29 азиатски застрахователни компании показва, че за първата половина от годината броят на служителите им се е увеличил с 3,1 %. Сред рекордьорите в това отношение са държавният китайски застраховател PICC Property and Casualty Co., където служителите са се увеличили с 18 %. 10 % повече са наетите в четири индонезийски застрахователни компании.  Активно наемат хора и международни компании като канадската Manulife, която от 2010 г. насам има 1500 нови , с които общият брой на работещите за компанията в Азия е над 8000.

„Очакваме да продължим да наемаме хора с подобни темпове, за да осъществим амбициите си за растеж през идните години”, обяснява говорител на компанията.

Активното търсене на служители в азиатския застрахователен бранш контрастира на почти повсеместните съкращения в другите отрасли на финансовата индустрия, особено в инвестиционното банкиране. За последната една година са съкратени 15 % от работещите в инвестиционния сектор.

В областта на застраховането се търсят предимно служители за работа с клиенти, като специалисти по оценка на риска, бизнес развитието и маркетинга, като се очаква те да се увеличат с 15 % за тази година. С 5 % ще се увеличи броят на наетите на позиции, които не са свързани с директна работа с клиенти.


Коментирай