Автомобил със сгъстен въздух – новата гордост на Tata Motors – Expert.bg


Индийският автомобилен гигант Tata Motors планира да пусне на пазара „съвършено нов и странен автомобил“, който ще работи със сгъстен въздух вместо гориво. Идеята за такъв автомобил се върти в главите на изобретателите от доста време, но до момента нито една компания не е представила подобна разработка на пазара. Използвайки технология, предложена от компанията MDI […]

Индийският автомобилен гигант Tata Motors планира да пусне на пазара „съвършено нов и странен автомобил“, който ще работи със сгъстен въздух вместо гориво. Идеята за такъв автомобил се върти в главите на изобретателите от доста време, но до момента нито една компания не е представила подобна разработка на пазара.

Използвайки технология, предложена от компанията MDI от Люксембург, конструкторите от Tata са проектирали едноместен автомобил, носещ името AirPod, който може да се движи със скорост от 45 до 70 км/ч. Индийските изобретатели не са искали да използват газ или електричество, те са решили основна движеща сила да бъде единствено компресираният въздух. Автомобилът се зарежда чрез специална зарядна станция, но горивото може да се „нагнети“и чрез електродвигател. Едно от преимуществата на автомобила е, че може да получи заряд и по време на спирането. Всичко относно AirPod е все още в процес на изпитания и сигурно ще има известни промени и подобрения.

Компанията MDI е работила над своята технология много дълго време, но това не й е попречило през 2007 година да сключи лицензионен договор с Tata, при условие че първият прототип на колата ще се появи в края на 2011 година. През май тази година са се провели пълноценни тестове на два автомобила Tata, което дава възможност на Tata и MDI да мислят за началото на серийното производство. Единствените им притеснения в момента са свързани с това как ще се възприеме от крайния потребител този вид автомобил.


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай