Автомобил, работещ със сгъстен въздух – Факти.БГ


Още в началото на миналата година индийците от Tata хвърлиха бомбата, като заявиха, че усилено работят по проект, представляващ серийно производство на малък градски автомобил, работещ с двигател на сгъстен въздух. От компанията дори заявиха, в края на 2012-а иновационното возило ще се появи на бял свят, но уви това не се случи. От Tata […]

Още в началото на миналата година индийците от Tata хвърлиха бомбата, като заявиха, че усилено работят по проект, представляващ серийно производство на малък градски автомобил, работещ с двигател на сгъстен въздух. От компанията дори заявиха, в края на 2012-а иновационното возило ще се появи на бял свят, но уви това не се случи.

От Tata обаче заявиха, че съвсем не са изоставили амбициозното си начинание. В съвсем скоро време те ще представят готов автомобил, оборудван с двигател, който работи със сгъстен въздух. За база индийците ще използват концепцията Airpod. Последната новина обаче удиви всички. Автономният пробег ще е цели 200 километра.

Освен това, управляващият се с джойстици автомобил ще може да развива максимална скорост от 80 км/ч. и ще е напълно съпоставим с останалите „зелени“ автомобили от типа на Renault Twizy. Технологията при Tata е максимално опростена, а целта е евтино возило с евтини разходи за експлоатация.

Предварителните проучвания сочат, че автомобилчето, задвижвано от сгъстен въздух ще се предлага на пазара за сумата от 7 000 евро. Как всъщност ще работи това возило? То ще може да се зарежда вкъщи или от всяка точка с наличие на контакт.

Стандартна розетка се включва в него и вграден компресор нагнетява въздуха в специални резервоари. Изчисленията сочат, че пълното зареждане на революционната Tata ще струва 3.6 евро.


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай