Автомобил на Батман бе купен на търг за $4.2 милиона – Дневник


Запален почитател на Батман и помощника му Робин плати на търг в Аризона впечатляващите 4.2 милиона долара за оригиналния батмобил от телевизионните серии от 60-те години. Рик Шампейн, собственик на фирма за логистика от Финикс, щата Аризона, излезе краен победител в оживеното наддаване, проведено в Скотсдейл. „За мен това е сбъдната мечта“, каза щастливият 56-годишен […]

Запален почитател на Батман и помощника му Робин плати на търг в Аризона впечатляващите 4.2 милиона долара за оригиналния батмобил от телевизионните серии от 60-те години.

Рик Шампейн, собственик на фирма за логистика от Финикс, щата Аризона, излезе краен победител в оживеното наддаване, проведено в Скотсдейл. „За мен това е сбъдната мечта“, каза щастливият 56-годишен американец.

В допълнение към достигнатата сума той ще трябва да плати и около 420 000 долара такси.

Търгът, организиран от аукционната къща „Барет-Джаксън“, предложи за пръв път за продан автомобила, използван в телевизионния сериал от 1966-1968 г. с участието на Адам Уест и Бърт Уорд.

Батмобилът е на основата на Lincoln Futura от 1955 г. – концептуален модел, изработен в Италия по поръчка на „Форд“.

През 1965 г. тя е купена за символичния 1 долар от известния по това време майстор на тунинга Джордж Барис, който за 15 дни и 15 000 долара я преобразява за сериала. Колата става негова собственост за следващите повече от 45 години.

Днес той е на 87 години и разказва, че и трансформирал автомобила така, че да изглежда като един от актьорите. След снимките тя обикаля изложения из цялата страна и е съхранявана в частен автосалон в Калифорния.

Освен V-8 двигателя колата вълнуваше зрителите с разни фантастични устройства като телефон, парашут за взимане на остри завои, пускане на димна завеса и изхвърляне на моторно масло и пирони срещу преследвачите.


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай