Автомобил минава сам през задръствания


Мария Генчева | юни 26, 2012 | Коментари 0 Преминаването през задръствания е едно от най-неприятните неща за шофьорите и огромно изпитание за нервите им. Много от тях биха искали да могат да прелетят над останалите автомобили, или пък времето да тече по-бързо, за да минат по-скоро. Дебненето на светофари и придвижването с по няколко […]

Преминаването през задръствания е едно от най-неприятните неща за шофьорите и огромно изпитание за нервите им. Много от тях биха искали да могат да прелетят над останалите автомобили, или пък времето да тече по-бързо, за да минат по-скоро. Дебненето на светофари и придвижването с по няколко метра за няколко минути вече може да бъде спестено на шофьорите с нова технология, разработена от „Форд“, която вече се тества по улиците. Става въпрос за , който при попадане в задръстване може да превключи на автопилот и да се управлява сам, без намесата на водача, до излизането от натоварения участък.

Революционните коли са оборудвани с радари и сензори, които сканират пътното платно и околните автомобили и преценят кога колата е попаднала в задръстване. Ако това бъде установено, системата пита водача дали иска да превключи на автопилот, докато излезе от задръстването. При съгласие шофьорът може да освободи волана и педалите и напълно да  се довери на компютъра. Системата сканира постоянно околната среда и „вижда“ кога автомобилите започват да се придвижват, за да се придвижи и тя. Компютърът автоматично пресмята дали може да увеличи скоростта или трябва рязко да намали, ако има друг автомобил отпред или някой се опитва да го „засече“. През това време шофьорът може да пие кафе, да чете книга или да работи на лаптопа, докато чака да премине.

Според експерти, ако тази система бъде въведена, тя може да увеличи скоростта за преминаване през задръстване до 37 % и да намали времето за пътуване с до 20 %. С помощта на тази система например ще бъде избегнато човешкото разсейване или забавяне на реакция, което може да намали и риска от катастрофи.

От „Форд“ вече са разработили прототипи на такива автомобили и те се тестват по европейските и американските улици. Единственият недостатък засега е, че системата е направена да се съобразява с автомобилите, но не и с пешеходците и велосипедистите, които са честа гледка по улиците. Очаква се обаче в близките години и това да бъде усъвършенствано и до 5 г. на пазара да се появят автомобили с такива способности.

Публикувано в : Застрахователни новиниИнтересно

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай