Споразумяха се да махат тежките оръжия от Източна Украйна


Украинските власти и проруските бунтовници в Източна Украйна са подписали споразумение, позволяващо да започне изтеглянетото на тежките оръжия от фронтовата линия, каза за Франс прес висш украински военен. Генерал Олександър Розмазнин заяви, че документите са подписани. Според някои медии това може да започне още днес, но генералът каза, че още е рано да се каже […]

Украинските власти и проруските бунтовници в Източна Украйна са подписали споразумение, позволяващо да започне изтеглянетото на тежките оръжия от фронтовата линия, каза за Франс прес висш украински военен.

Генерал Олександър Розмазнин заяви, че документите са подписани.

Според някои медии това може да започне още днес, но генералът каза, че още е рано да се каже кога ще започне този процес.

Един от командирите на бунтовниците – Едуард Басурин, също заяви, че през изминалата нощ е подписан план, който трябва да започне да се изпълнява днес и оръжията да бъдат изтеглени до две седмици, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс.

Изтеглянето на тежките въоръжения – за украинските войски от фактическата разделителна линия, а за сепаратистите – от договорената през септември, е втората точка от Минските споразумения, подписани на 12 февруари.

Преди подписването държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че

САЩ предвиждат да наложат много скоро нови тежки санкции срещу Русия,

която смятат за отговорна за нарушаването на договореното прекратяване на огъня в Украйна.

На съвместна пресконференция в Лондон с британския министър на външните работи Филип Хамънд, Кери определи превземането на Дебалцево от проруските сепаратисти като едно от най-скандалните нарушения на споразуменията от Минск. Президентът на САЩ Барак Обама ще разгледа още през следващите дни възможните варианти, отбеляза държавният секретар. Той увери, че подготвяните нови санкции ще имат тежки последици за руската икономика.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай