Българите, болни от рак, са 300 000


Тази година е възможно 50 000 души в България да бъдат диагностицирани с онкологични заболявания, според статистиката на медиците, информира Нова ТВ. Общият брой на поразените от рак българи е 300 000. Според лекарите по-голямата част от тях имат шанс за живот. Всяка година близо 4000 българки чуват диагнозата рак на гърдата. У нас, поне […]

Тази година е възможно 50 000 души в България да бъдат диагностицирани с онкологични заболявания, според статистиката на медиците, информира Нова ТВ.

Общият брой на поразените от рак българи е 300 000. Според лекарите по-голямата част от тях имат шанс за живот. Всяка година близо 4000 българки чуват диагнозата рак на гърдата.

У нас, поне на този етап, най-успешно е лечението на рака на млечната и на щитовидната жлеза, както и на матката.

Предизвикателство за специалистите са все още злокачествените образувания на панкреаса и черния дроб.

„В световен мащаб те са трудни за диагностика, често пъти дават симптоматика късно, няма скринингови методи, възможностите са по-ограничени”, коментира проф. д-р Асен Дудов, национален консултант по медицинска онкология.

„Важно е да имаме по-добри резултати при други често срещани локализации като рака на белия дроб, дебело и право черво”, подчерта той. Надежда дава и модерната техника, която до преди няколко години беше изключение в България.

Високотехнологична апаратура вече не е рядкост  в българските болници.

Оборудването обещава по-добри резултати и така на пациентите няма да се налага да пътуват в чужбина, за да се лекуват. А лекарите дават оптимистични прогнози. „Има всички основания да се лекуват в България”, убеден е проф. Дудов.

 В битката с рака не по-маловажна е и психологическата подкрепа.  От Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания помагат както на болните, така и на техните близки.

„Все още тази болест чертае черни картини в съзнанието на хората,

все още представата е „Боже, умирам”. Време е тези представи да се разчупят”, коментира Евгения Адърска от асоциацията.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай